De klimaatverandering in het Noordpoolgebied gaat zo snel dat een computer die is ontworpen om de opwarming te meten, dacht dat er iets was misgegaan.

De computer op een weerstation in Alaska gaf een error en stopte met meten, omdat de temperatuur zo snel veranderde dat het niet kon kloppen volgens het apparaat. Dr. Deke Arndt schreef in een recent blog voor de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dat het “een ironisch uitroepteken is dat laat zien hoe snel het klimaat verandert in en rondom het Noordpoolgebied.” Het weerstation staat in Utqiaġvik, de meest noordelijke stad van de VS. De oorzaak van de snelle temperatuurstijging is de afname van de hoeveelheid zee-ijs in de regio.

De computers die de NOAA gebruikt voor de registratie van klimaatgegevens hebben een ingebouwd algoritme, dat verzekert dat de geregistreerde data accuraat zijn. Dit algoritme wordt geactiveerd als de meetinstrumenten beschadigd zijn of als er een kunstmatige verandering wordt waargenomen in de directe omgeving. In dit geval was de temperatuurstijging zo’n grote schok voor het computersysteem dat het zichzelf diskwalificeerde voor de temperatuuranalyse op Alaska. Voor heel 2017 ontbreken nu gegevens.