Dertig procent minder suiker staat er op een pak vruchtensap van Appelsientje halfzoet of Van de Boom. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Door het sap aan te lengen met water. En daar betalen we dan nog meer voor ook. Teun van de Keuken is daar in de Volkskrant nogal verbaasd over.

Van de Boom verkoopt, zo staat op het pak, ‘appelsap met een scheutje water. 30 procent minder suiker dan appelsap.’ Dat scheutje is om precies te zijn een derde van het pak. Je koopt dus feitelijk geen liter sap, maar slechts 2/3 liter. Appelsientje doet hetzelfde met Appelsientje halfzoet.

Van de Keuken schrijft: “Zij lengen sappen aan met water, doen alsof dat goed voor ons is en vragen er de hoofdprijs voor. Als wij dat spul kopen dan zijn wij gekke Henkie.” Hij vervolgt: “Ik vind het allemaal best, maar waarom is het zo duur? Een gewoon pak appelsap van Appelsientje kost per liter 1,25 euro en de halfzoet 1,39 euro! Je betaalt dus meer voor minder sap.”

Van de Keuken heeft tot slot nog een goede tip: “Wilt u sap met minder suiker, dan adviseer ik u het volgende: schenk een glas voor 2/3 vol met appelsap, houdt het onder de kraan en vul het tot net onder de rand met water. Doe 50 cent in uw spaarpot.”